Kesätöiden hakuaika on käsillä. Oikeastaan paras aika livahti ohi jo. Enää ei ehdi, ellei satu kuulumaan oikeaan viiteryhmään. Koska maailma muuttuu joka tapauksessa globaalimmaksi, jokaisen tulisi ainakin perustavasti tietää, mitä oikeaan viiteryhmään kuuluminen merkitsee.
 
Jotkut metsästävät. He ovat metsästäjiä. Kalastajat ovat kalastajia, myös lottovoittojen kalastelijat. Nämä ovat esimerkkejä vääristä viiteryhmistä, ellei metsästäjä hanki harrastuksensa tueksi edes pientä mönkijää tai käy villisikajahdissa Puolassa vaimoa pettämässä. Samoin kalastajalle on suotavaa tietää, kuinka monta Rapalan lusikkauistinta vielä puuttuu hänen pakistaan. Saalista täytyy saada mahdollisimman paljon, vaikkei sitä sitten syötäisikään, kun kaloissa on niitä ruotoja.
 
Oikean viiteryhmän kannalta suotavin ammatti on nöyrä metallityöläinen, joka ei vaadi palkkaa. Hänen pitää olla yritteliäs ja vastavalmistunut. Metallityö on puhdasta, ja siinä on iso palkka. Rälläkkä on niin mukava kaveri, että sen pitää ennen pitkää nousta rankkauslistassa oman puolison yli. Lukiolaiset kuuluvat yleensä väärään viiteryhmään, hehän ovat laiskoja. Heistä tulee vain korkeakoulutettuja henkilöitä, joita työnantajat eivät halua ristikseen.
 
Puolukan poimijoita ei sovi unohtaa. Erään suomalaisen elintarvikealan yrityksen toimitusjohtaja - joku vanha mies - kertoi äsken Ilkka-lehdessä, että thaimaalaiset puolukanpoimijat saavat huonoina päivinä kokoon sata kiloa marjoja. Hyvinä päivinä he pääsevät 200 kiloon henkeä kohden. Me laiskat vätykset emme pääse tähän. Edes metsät eivät ole vielä päässeet tähän marjantuottotahtiin.
 
Thaimaalaiset ovat pienikokoisia ihmisiä: he eivät syö paljon ja mahtuvat niukkaan tilaan. Työnantajan näkökulmasta se on edullista. Suomalaisten työllistämiseen liittyy kaiken maailman sosiaalivakuutuksia, eikä sellainen sovi, kun on kysymys liiketoiminnasta.

Suomella ei ole varaa elättää henkilöitä, jotka kuuluvat väärään viiteryhmään. Näille "vääriksille" ei pidä antaa kesätöitä. Tulevaisuuden Suomessa kesätöiden hakijat tekevät mitä vain, että näyttäisivät jo valmiiksi varakkailta, sillä sellaiset nyt ainakin kuuluvat oikeaan viiteryhmään.
 
Anni Viitasaari